Een gids voor het fotograferen van bossen
Bossen, soms zie je ze niet door de bomen. Dit is ook zo met het fotograferen van bossen. Bossen zijn meestal chaotisch en geven moeilijker een beeld waar je makkelijk het subject van de omgeving kan onderscheiden.
Daarom geef ik je hier wat tips die jij volgende keer mee het bos kan innemen.
Mist
Bij het fotograferen van bossen is mist of nevel je beste vriend. Dit heeft verschillende redenen:
Het zorgt voor meer simplisme,
Het maakt je beeld ordelijker,
Het zorgt voor een mooi contrast,
Het zorgt voor even licht over heel je beeld.
Door de mist zal je makkelijker composities kunnen vinden. De onordelijke achtergrond verdwijnt in dit witte goud. Dat zorgt er voor dat je subject beter tot zijn recht komt.
Je zal ook beter je subject kunnen onderscheiden van de rest. De bomen komen meer tot hun recht als tijdens deze mistige periodes. De donkere stammen steken mooi af ten op zichtte van de mist.
Hoe mist voorspellen? Dit is soms wat moeilijk, maar als je een vochtige avond hebt met een heldere hemel is de kans dat de ochtendzon voor mist of nevel zorgt groot. Zelf gebruik ik de websites Clearoutside. Hoewel dit geen garantie geeft kan het je wel helpen om deze ochtenden te voorspellen.
Tegen de zon in
Ja, ja. Ik weet het. De grootste hoofdzonde in landschapsfotografie is tegen de zon in fotograferen. En dit zorgt vaak ook voor meer last dan dat het opbrengt. Nu in bossen kunnen we dit wel in ons voordeel gebruiken.
Foto’s maken in een bos als de zon al volop schijnt is erg moeilijk. Je hebt er fel licht die voor scherpe schaduwen zorgen.
Tegen de zon in schieten zorgt er dus ook weer voor dat het contrast tussen de (bijna) silhouetten van de bomen en het felle licht erg duidelijk is.
Kaderen en separeren
Tijdens het composeren van een shot in een bos zijn er een aantal dingen waar ik zeker op let. Eerst een duidelijk subject kiezen. Die ene boom die je aanspreekt of een tak met een mooi kleurtje. Van hieruit ga ik verder kijken om het shot te composeren.
Het eerste waar ik op let is overlapping. Als je te veel bomen achter mekaar zet gaat het niet meer duidelijk zijn waar jij je op wilt focussen. Soms is een halve stap naar links of rechts al genoeg om die separatie te verkrijgen.
De tweede compositietip is het kaderen van je subject. Door je subject in een kader te zetten wordt het voor je publiek makkelijker om je hoofdrolspeler te onderschatten van de figuranten.
Contrast
In een bos is het vinden van contrasten erg belangrijk. Het zorgt voor duidelijkheid en interesse.
Je kan contrasteren is kleuren. Bijvoorbeeld het oranje van een herfstkruin met een bevroren blauwe achtergrond zorgt voor een heel duidelijk contrast.
Ook in licht kan je contrast vinden. Een lichte achtergrond met donkeren bomen kan voor een mooi effect zorgen. Ook een mooi belichte boom tegen een een achtergrond in de schaduw kan zorgen voor een mooi contrast.
Materiaal
Het laatste waar ik het nog even over wil hebben is materiaal.
Er zijn maar twee dingen buiten je camera die echt essentieel zijn tijdens het fotograferen in het bos.
Het eerste is een goed stevig statief. Hoewel je ook wegkomt met goede foto’s zonder een statief, zal het je wel handig uitkomen tijdens die hele vroege ochtenden. Je voorkomt zo dat de ISO de lucht invliegt en je in de schaduwen ruis zult krijgen. Met nieuwere camera’s is dat echter wel minder en minder een probleem.
Het tweede is een polarisatiefilter. Dit ten eerste omdat vroeg in de ochtend dauw op de bladeren kan zitten en dit voor ongewenst reflecties zorgt maar ook ten tweede voor mooiere en fellere kleuren te verkrijgen.