Tristan Jacobs Tristan Jacobs

Winterse fotografie in de Hoge Venen

Het is weer die tijd van het jaar. Vrieskou en sneeuw maken het landschap dat zo doods lijkt toch weer levend.

De Hoge Venen liggen mij nauw aan het hart, verschillende keren per maand kan je mij er vinden voordat de drukte van de middag begint. Op zoek naar dat ene ding dat mij die dag in het oog springt.

Een rijpe ochtend

De kapel op de Baraque Michel in de mist met de bomen die met rijp bedekt zijn.

De keer dat ik op pad ging was (bijna) geen sneeuw te bespeuren in de Hoge Venen. De lucht was wel vochtig en het vroor erg hard, met als gevolg: rijp.

Dit was de eerste keer dat ik dit op deze manier meemaakte op de Hoge Venen. Het zorgde voor een fraai kleurenpalet dat ik nog niet had waargenomen op deze plek.

Het witte laagje bevroren mist zorgde ervoor dat de hele ven een uniforme kleurtoon kreeg en maakte zo van de competities een mooi geheel.

Ook al was het erg koud buiten kreeg ik een warm gevoel vanbinnen. Dit kwam misschien ook wel door de warme handschoenen en de jas die ik aanhad, maar ik vermoed dat de omgeving ook wel een grote rol speelde.

Een mooi voorbeeld hiervan is de foto hierboven. Dit is een compositie die ik niet snel zonder de rijp genomen zou hebben. Maar door de rijp die zorgt voor een pastelachtig effect op de kleuren vond ik dat dit voor harmonie zorgde in deze compositie.

De rijp zorgt er ook voor dat je een mooi contrast krijgt tussen de witte twijgjes en de donkerdere stammen van de boom.

Hieronder vind je nog een aantal foto’s van die ochtend.

En toen, was er sneeuw!

Een paar dagen later was het zover. De eerste echte winterprik van het jaar met (veel) sneeuw. Dit veranderde de venen op twee nachten in een heel andere plek. Dikke sneeuw maakte het moeilijk om er te geraken en glad door de vele wandelaars die de sneeuw platliepen.

Er was die dag toch gelukkig ook wat mist wat voor mooi lagen zorgde zoals je op de foto hierboven kan zien.

Net zoals de rijp zorgt de sneeuw dat soms wat rommelige ondergrond veel simpeler wordt. Dit is ook nodig in de winter, alles lijkt dor en doods. De sneeuw zorgt er hier voor dat die contrasten zoals bij rijp er ook door komen maar de verschillen tussen die contrasten zijn veel groter.

Wat ook goed om te weten is, is dat je fototoestel zichzelf wat gek maakt met al die sneeuw. Het best kan je je shot wat overexposen om de details in de schaduwen niet te verliezen.

De Hoge Venen worden de laatste jaren erg goed onderhouden. Zo worden dennen die her en der beginnen te groeien gerooid. Zo blijven enkel echte inheemse bomen staan zoals de eiken en berken.

Hier beneden laat ik je de andere foto’s van deze ochtend zien.

Mocht je willen zien hoe ik een aantal van deze shots maakte? Kijk dan zeker deze video!

Read More
Tristan Jacobs Tristan Jacobs

Landschapsfotografie - Hoe de heide mooi in beeld brengen?

Het is weer zover! De heide staat in bloei. Hoewel door de aanhoudende droogte de kleuren nog niet ongelofelijk fel lijken kan de regen hier hopelijk wat verandering in brengen.

Nu hoe begin je er nu aan, de heide in beeld te brengen. Ik ondervond tijdens de laatste jaren dat er een aantal dingen zijn die je foto doen lukken of juist helemaal niet helpen om een mooie foto te bekomen.

Het gaat niet om de heide

Als je het mij vraagt is de heide niet de hoofdrolspeler bij heidefotografie. Dit klinkt vrij logisch maar vergelijk het met een tuin. Je hebt bloemperken, planten,… die de hoofdrol spelen. Wel heide is het gazon. Het zorgt voor een geheel en zorgt voor een dragend element in je foto, maar het is niet de hoofdrolspeler. Vaak als ik foto’s neem of zie van enkel heide vind ik meestal vrij saai.

Daarom is het niet slecht om een sterk subject te zoeken binnenin de heide. De heide werkt perfect als midden- of voorgrond. Dit omdat hier de paarse kleur meestal een goed contrast geeft met de andere kleuren.

Ik persoonlijk vind het mooier als de heide juist een versterkend element is in het shot.

Dit geldt natuurlijk niet bij macrofotografie (ik ben hier ook geen kenner van), maar zelfs daar kunnen extra elementen als insecten of dingen als dauw of een spinnenweb ook erg tof zijn om je shots interessanter te maken.

Ik maak het liefst gebruik van bomen. Hoe kan het ook anders… In heide gebieden vind je meestal berken of naaldbomen. Deze kunnen voor erg mooie subjects zijn voor je heidefotografie.

Wanneer de heide wel een meer bepalend element kan zijn, is als de er een ‘hoopje’ heide is dat je als voorgrond gebruikt. Daar vergroot je dan je voorgrond als het feitelijk subject.


Wijd, wijder, wijdst

Welke lens kan je nu het best gebruiken. Ik zou zeggen laat je wijdhoeklens maar thuis. Er zijn gevallen, zoals het laatste voorbeeld hierboven, waar je deze wel kan gebruiken. Als ik naar mijn foto’s van de heide kijk merk ik dat de twee lenzen waar ik de meeste foto’s in de heide maak. Dit zijn de Canon 24-105 F4 en de Sigma 70-200 F2.8.

Waarom verkies ik nu deze lenzen boven mijn 16-35mm?

Ten eerste: Less is more. Door een grotere brandpuntsafstand te nemen ga je soms te veel in je foto opnemen. Het lijkt soms erg aanlokkelijk om de hele omgeving in beeld te brengen. Dit zorgt er soms voor dat je subject wat je voor ogen hebt wat verloren geraakt in het geheel.

Het andere voordeel en zeker bij de telezoom-lenzen is dat je compressie creëert. Dit zorgt ervoor dat de verschillende subjecten in je beeld naar mekaar toe worden getrokken en lijken op gelijke hoogte te staan.

Een ander voordeel is dat de heide op een manier evenveel in de "picture” staat als de rest van de elementen van de foto.

Een laatste voordeel aan deze lenzen is dat je de details eruit kun pikken. Zoals hierboven al vermeldt, is het soms moeilijk om een wijds landschap vast te leggen in de heidegebieden. Soms is een klein detail in de omgeving net zo leuk om vast te leggen dan het grote geheel.


Wanneer?

Wat is nu het beste moment om erop uit te trekken? Ik zeg volmondig ‘s morgens. Ten eerste heb je ‘s morgens een kans op dauw, en deze dauw kan dienen als een soort bindmiddel.

Het zorgt voor een afbakening van een ongewilde achtergrond en zorgt zo dus weer voor contrast.

Een ander voordeel om in de ochtend te gaan shooten is dat je minder gejaagd hoeft te zijn. Je krijgt het licht mee in plaats van dat je licht verliest. Ik merk bij mezelf op dat dit ervoor zorgt dat ik beter kan inschatten wat het licht gaat doen en ik een langere tijd kan shooten.

Het licht dat je in de ochtend krijgt lijkt ook wat egaler en minder hard dan licht in de avond. Het licht in de avond is dan weer warmer en heeft een ander effect op de heide.

Je kan ook ‘s avonds beelden maken, maar dan heb je geen dauw en verlies je soms te snel licht om de beelden te maken die je wil.


Nog enkele compositietips

Driehoeken en spiegelen

Driehoeken of andere geometrische figuren kunnen perfect fungeren als een compositieregel om je beeld te structureren. Een driehoek of andere figuur die vaker terugkomt in je beeld maakt het ook interessanter. Je leidt je kijker zo zelf door het beeld en zorgt voor een bepaalde flow in je beeld.

De regel van derde

Misschien wel de bekendste van alle regels. Ook wel de regel waar je altijd kan op terugvallen. Het is vaak ook een goed begin om je beeld te organiseren. Wat vooral belangrijk is, is dat je genoeg balans tussen de verschillende gebieden voorziet.

Kaderen

Een andere manier om je subject in “the picture” te zetten is door het te kaderen door een ander object in de buurt. Bomen en takken zijn hier erg handig voor. Je zorgt er zo voor dat je publiek duidelijk ziet wat het door jou gekozen subject is.

Leading lines

In de meeste wandelgebieden heb je wel paadjes of weggetjes. Deze kunnen perfect dienen als een leading line naar een subject.

Soms is het wel beter het subject niet perfect achter de leading line te zetten maar in juxstapositie. Zodat de de lijnen naar je subject toe leidt.

Read More
Tristan Jacobs Tristan Jacobs

Hoe je voorbereiden op een dagje fotografie

Je wil een dagje gaan fotograferen, maar hoe ga je aan de slag? Wat moet je checken? Hoe vind je mooie plekken? Hier zal ik mijn ‘ritueel’ even toelichten.

Locaties vinden

Nieuwe plekken fotograferen is altijd erg leuk. Maar hoe begin je je zoektocht nu het best? Ik gebruik hiervoor een aantal apps en tools online.

Google maps

Het eerste dat ik je kan aanraden is de mappen te gebruiken met behulp van de sateliet-functie.

Je hebt een aantal opties. Je kan het op basis van terrein bekijken voor de hoogte van het terrein. Sateliet geeft je een vogelperspectief van de omgeving.

De andere functie die ik vaak gebruik is het gele mannetje in de rechter onderhoek van je map. Dit mannetje kan je verslepen naar je map en droppen op ofwel wegen voor streetview van de plek of op de blauwe bolletjes op de map. Deze zijn spheres die gebruikers kunnen uploaden in Google Maps. Zo kan je de omgeving waar je naartoe wil toch al even bekijken.

Er zijn ook vaak foto’s die je kan bekijken die toegevoegd worden aan bossen of bezienswaardigheden die op de map in het groen worden aangeduidt.

Als je mooie plekken vindt die je later toch nog eens wil bezoeken is het ook handig om deze te pinnen op een map. Hier kan je de mijn plaatsen functie van Google Maps (mymaps) voor gebruiken. Je kan de plaatsen ook gewoon pinnen binnen Google maps maar dit zorgt er voor dat je map snel voor met kleine markertjes staan.

Je kan deze zelfgemaakte kaarten ook delen met anderen of samen op 1 kaart dingen aanduiden.

Je kan hier ook een route plannen. Als je dan een langere meerdaagse trip maakt, kan je makkelijk

Social Media

De tweede manier hoe ik nieuwe plaatsen ontdek is social media. Instagram, Twitter, Flickr of 500px zijn goede plaatsen om nieuwe plekken te vinden.

Ik denk dat dit ook de makkelijkste manier is om te zien hoe een bepaalde plek eruit ziet. Wat hier een goede tip is, is om naar foto’s te kijken van niet-fotografen. Zo kan je je eigen stempel erop drukken en ben je niet op zoek naar de compositie van iemand anders.

Ook krijg je meestal een breder beeld van hoe de omgeving uitziet in plaats van maar bepaalde aspecten van de omgeving.

Bij Instagram en Facebook kan je ook berichten opslaan. Deze kan je dan ook nog eens in mapjes stoppen. Dit is handig voor een bepaalde trip verschillende plekken samen te brengen. Persoonlijk zoek ik deze plekken dan op op Google Maps.

Delen van locaties

Dit is voor mij wel een hekel punt. Het delen van locaties kan erg negatieve gevolgen hebben voor de omgeving waar we allemaal zo van houden. Denk daarom goed na hoe je plaatsen geotagt op social media. Als je een plek bezoekt als Yosemite waar de accommodatie het bezoek “aankan”. Maar als je een bepaalde plek vindt, die erg kwetsbaar is voor publiek, denk dan goed na of je de plek wel kan geotaggen.

Websites

Er zijn ook websites die enkel voor dit doel bestaan. Websites als Photohound of Locationscout. Hier delen leden van de website verschillende locaties met mekaar. Meestal zijn dit wel de meer voor de hand liggende plekken. Maar het kan je wel op weg helpen om een reis uit te stippelen in een ander land of een idee geven voor een dagtripje in eigen land.

De beste manier om nieuwe plekken te ontdekken is door gewoon te gaan wandelen. Dit geeft je het beste idee hoe een plaats eruit ziet.

Een tip hier is dat je vroeg genoeg gaat. Zelfs liefst 2 uur voor zonsondergang. Zo kan je met voldoende licht op zoek gaan naar de composities.

Een tweede tip is om de tocht die je maakt in beide richtingen te maken. Ik merk vaak op dat je dingen over het hoofd ziet door niet langs beide kanten te wandelen. Het geeft soms een heel ander perspectief op een plek waar je al eerder langs wandelde.

Bezoek de locaties ook in verschillende condities of seizoenen. Een plek waar je niets mee kan tijdens de zomer kan in de lente of herfst een heel ander gevoel geven.

Boeken

In boeken kan je ook goede locaties vinden. Toeristische gidsen of specifieke fotoboeken over een bepaalde regio. Zo bracht Bart Heirweg nog niet zo lang geleden een mooi boek uit over de Belgische Ardennen.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Voor je vertrekt

Materiaal

Heeft niet iedereen dit al meegemaakt? Je vertrekt haastig naar je locatie, wandelt naar je spot om the shooten, zet je camera aan en je krijgt die vervelende melding dat je SD-kaart niet gevonden wordt of je batterij bijna leeg is. Heel erg frustrerend!

Maak daarom van je tas klaarmaken een ritueel de dag voordat je vertrekt. Check je materiaal, poets je lenzen, check voor SD-kaartjes, laadt je batterijen op. Zo voorkom je deze frustraties. Kleine tip voor de SD-kaart en eventueel de batterij. Leg een extra in het handschoenvakje van je wagen. Zo heb je dit toch al iedere keer bij.

Het weer

De grootste bepalende factor of ik mijn bed uitkom is het weerbericht. Want laten we eerlijk zijn, zonder goed licht is het een stuk moeilijker goede foto’s te maken.

Voor dit goed te kunnen inschatten gebruik ik de website clearoutside

.

Dit is een erg volledig weerbericht dat je op regio kan instellen. Belangrijkste dingen om in het oog te houden hier zijn: fog voor de mist, humidity in de zomer voor dauw en de verschillende lagen van de wolken. Zo je perfect inschatten of de locatie die jij gaat bezoeken de moeite is.

Een tweede website die ik vaak gebruik is the photographers ephemeris. Dit is een website waar je tijdens de voorbereiding van je trip kan kijken waar de zon en maan opkomen en zullen verdwijnen. De website geeft ook een gedetailleerd beeld van tijdstippen dat dit gebeurt. Hier bestaat ook een App voor maar die kan je enkel op iOs installeren.

Read More
Tristan Jacobs Tristan Jacobs

Een gids voor het fotograferen van bossen

Bossen, soms zie je ze niet door de bomen. Dit is ook zo met het fotograferen van bossen. Bossen zijn meestal chaotisch en geven moeilijker een beeld waar je makkelijk het subject van de omgeving kan onderscheiden.

Daarom geef ik je hier wat tips die jij volgende keer mee het bos kan innemen.

Mist

Bij het fotograferen van bossen is mist of nevel je beste vriend. Dit heeft verschillende redenen:

  • Het zorgt voor meer simplisme,

  • Het maakt je beeld ordelijker,

  • Het zorgt voor een mooi contrast,

  • Het zorgt voor even licht over heel je beeld.

Door de mist zal je makkelijker composities kunnen vinden. De onordelijke achtergrond verdwijnt in dit witte goud. Dat zorgt er voor dat je subject beter tot zijn recht komt.

Je zal ook beter je subject kunnen onderscheiden van de rest. De bomen komen meer tot hun recht als tijdens deze mistige periodes. De donkere stammen steken mooi af ten op zichtte van de mist.

Hoe mist voorspellen? Dit is soms wat moeilijk, maar als je een vochtige avond hebt met een heldere hemel is de kans dat de ochtendzon voor mist of nevel zorgt groot. Zelf gebruik ik de websites Clearoutside. Hoewel dit geen garantie geeft kan het je wel helpen om deze ochtenden te voorspellen.


Tegen de zon in

Ja, ja. Ik weet het. De grootste hoofdzonde in landschapsfotografie is tegen de zon in fotograferen. En dit zorgt vaak ook voor meer last dan dat het opbrengt. Nu in bossen kunnen we dit wel in ons voordeel gebruiken.

Foto’s maken in een bos als de zon al volop schijnt is erg moeilijk. Je hebt er fel licht die voor scherpe schaduwen zorgen.

Tegen de zon in schieten zorgt er dus ook weer voor dat het contrast tussen de (bijna) silhouetten van de bomen en het felle licht erg duidelijk is.


Kaderen en separeren

Tijdens het composeren van een shot in een bos zijn er een aantal dingen waar ik zeker op let. Eerst een duidelijk subject kiezen. Die ene boom die je aanspreekt of een tak met een mooi kleurtje. Van hieruit ga ik verder kijken om het shot te composeren.

Het eerste waar ik op let is overlapping. Als je te veel bomen achter mekaar zet gaat het niet meer duidelijk zijn waar jij je op wilt focussen. Soms is een halve stap naar links of rechts al genoeg om die separatie te verkrijgen.

De tweede compositietip is het kaderen van je subject. Door je subject in een kader te zetten wordt het voor je publiek makkelijker om je hoofdrolspeler te onderschatten van de figuranten.


Contrast

In een bos is het vinden van contrasten erg belangrijk. Het zorgt voor duidelijkheid en interesse.

Je kan contrasteren is kleuren. Bijvoorbeeld het oranje van een herfstkruin met een bevroren blauwe achtergrond zorgt voor een heel duidelijk contrast.

Ook in licht kan je contrast vinden. Een lichte achtergrond met donkeren bomen kan voor een mooi effect zorgen. Ook een mooi belichte boom tegen een een achtergrond in de schaduw kan zorgen voor een mooi contrast.


Materiaal

Het laatste waar ik het nog even over wil hebben is materiaal.

Er zijn maar twee dingen buiten je camera die echt essentieel zijn tijdens het fotograferen in het bos.

Het eerste is een goed stevig statief. Hoewel je ook wegkomt met goede foto’s zonder een statief, zal het je wel handig uitkomen tijdens die hele vroege ochtenden. Je voorkomt zo dat de ISO de lucht invliegt en je in de schaduwen ruis zult krijgen. Met nieuwere camera’s is dat echter wel minder en minder een probleem.

Het tweede is een polarisatiefilter. Dit ten eerste omdat vroeg in de ochtend dauw op de bladeren kan zitten en dit voor ongewenst reflecties zorgt maar ook ten tweede voor mooiere en fellere kleuren te verkrijgen.


Read More
Tristan Jacobs Tristan Jacobs

6 things you can do during quarantine as a photographer

During this pandamic the greatest fear I have is not to be able to go outside and photograph. I know there are worst things than not be able to do your hobby but it is still difficult for me. So i thought to myself: “What are the things I can do inside where I am still doing my hobby?” So here are my 6 tips you can do as a photographer while spending alot of time inside.

  1. Clean your equipment

    I think this is one of the things we sometimes slack in (well I do). But this is the perfect moment to clean everything. Order a sensor cleaning kit and clean it. Dismantle your tripod and clean it. Look for corrosion on your kit and take care of it.

    This way our gear will be up and running when we are able to go outside again and take some new “bangers”.

  2. Tutorials

    In this day and age we can learn almost anything on the internet. Same thing with photography. There are tutorials on every different genre of photography. Now is a great moment to go and look into this. Youtube is an almost endless source of these things. There are other platforms like Skillshare that will let “professionals” teach you some more in depth stuff. A third option is to buy a tutorial from your favourite photographer. I’ve seen people like Nick Page and Gavin Hardcastle doing some promotions on their tutorials at te moment.

  3. Re-editing old pictures

    We all have a library of old pictures we have processed and never have looked back to. On the other hand we all evolve in time. Either we adopt a different style of editing or learning new techniques. So maybe it is a good idea to get some of these old pictures back up on the screen and re-edit them.

  4. Learn everything about your camera

    We have amazing machines in our hand but do we know what they are really capable of? So get that manual you got with your camera and start reading. There are settings you have to change at different points of taking photographs like digital noise reduction when doing astrophotography. Also mapping the buttons on your camera, getting used with the different modes,….

  5. Getting inspired

    Take a look in some photography books, listen to some podcasts, watch a vlog of one of your favourite photographer. Reach into different arts like architecture or painters. See what music can do for your while your editing. There are so much different kinds of art that can inspire you. Be more open to this!

  6. Plan a next trip

    Location scouting is so important for landscape photography. Not only know where the locations are, but also know how they position in different light, when it is the best moment to go there, knowing if you need permits are all very important. Going on Instagram an making saved folders for different places is a great way to keep it all organised. Making Google maps with different colour pins is the way I do it.

I hope these tips wil keep you busy during these difficult days and still learn more and become better in photography

Read More